• https://www.facebook.com/guneysangunesenerjisistemleri
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905323546326
  • https://www.instagram.com/guneysangunesenerjisistemleri/
  • https://www.youtube.com/channel/UCE0EwIzyQ2KktdrsPZmt9kQ

Doğal Dolaşımlı Sistemler

Doğal dolaşımlı güneş enerjisi sistemlerinde su sirkülâsyonu kendiliğinden olur. Suyu harekete geçiren bir pompa veya mekanizma yoktur. Toplayıcıda ısınan su yoğunluğu azaldığı için kendiliğinden yukarı doğru hareket ederek depoya ulaşır. Deponun alt kısmından da daha soğuk olan su toplayıcının alt kısmına gider. Kendiliğinden oluşan bu hareket, aynı zamanda depo ve kolektör arasında ki ısı geçişini gerçekleştirir. Bütün gün boyunca devam den bu süreç depoda ki suyun ısınmasını sağlar. izmir de güneş enerjisi ev tipi olarak genelde acık devre  tercih edilir. izmirde sahil bölgeslerinde basınçlı kapalı devre günes enerjiside kullanılmaktadır. 

İki tip sistemde kullanılır;

 1) Düzlemsel kollektörlü doğal dolaşımlı sistemler: Ucuz ve Türkiye'de imal edilen sistemlerdir.

1) Düzlemsel kollektörlü doğal dolaşımlı sistemler:Ucuz ve Türkiye'de imal edilen sistemlerdir.


 

2) Vakum tüplü doğal dolaşımlı sistemler: Ucuz ve Çin menşeli ürünlerdir, düzlemsel kollektörlere göre daha verimlidirler. Sisteme bağlı tüp sayıları değişebilmektedir ve kollaylıkla tamir yapılabilir.

Bu tür sistemlerde deponun alt seviyesi toplayıcının üst seviyesinden yaklaşık 30-50 cm yukarıda olmalıdır. Doğal dolaşımlı sistemler az sıcak su ihtiyacı olan yerlerde uygundur. Diğer sistemlere göre daha ekonomik ve kullanımı daha pratiktir. Doğal çevrimli sistemler kendi içinde açık ve kapalı devreli olmak üzere ikiye ayrılır.

 

Avantajları;
Sadelikten dolayı ısı kaybının azaltılması ile verimlilik artar

 

Dezavantajları;
Verimi düşürmemek için toplayıcı eğiminin iyi ayarlanması gerekirken, soğuk bölgelerde donma olayı da olabilir.
Deponun, toplayıcıdan daha yüksekte olması gerekir.